Unngå å kaste ting i toalettet. Dette skaper problemer i avløpsnettet og kan også ende opp med å havne ute i havet eller i naturen.

Kast ting i søpla, ikke i toalettet

Vi ønsker ikke å kaste ting i toalettet som skaper problemer. Hele 9 av 10 har søppelbøtte på badet (eller rett i nærheten), likevel tar toalettet imot mye som egentlig hører hjemme i restavfallet. For eksempel linser, snus og tamponger. Utfordringen er at vi ikke har nok kunnskap om hva som kan og ikke kan kastes i toalettet, og hvilke konsekvenser det har. 

Mer om kampanjen hos Hold Norge Rent.

Litt matfett her og en tampong der – gjør det noe da?

Matfett, våtservietter og annet avfall som blir skylt ned i toalett og vask skaper problemer i avløpsnettet. Alt dette binder seg sammen til solide propper, som tetter rør eller fester seg i pumper. På grunn av dette ender mye plast og annet avfall opp i havet. Så,

Tenkt til å kaste ting i toalettet? Det må du nesten bare drite i. Avfall fra toalettet forårsaker propper i avløpssystemet og kan forurense havet.

Den enkle løsningen på disse problemene?
Gjør som 9 av 10 og sett en søppelbøtte på badet – og bruk den.

Slik håndterer du avfall på badet

Her ser du noen produkter som ofte havner i toalettet og vasken. Klikk deg inn på bildene for å få svaret på hvor du skal kaste det, hvordan du kan kaste mindre av det og hvorfor ting som tanntråd, bind og lo fra tørketrommelen din kan skape problemer i avløpsnettet.

Ikke kast ting i toalettet, ikke våtservietter heller! Disse setter seg enkelt fast i avløpssystemet og kan skape propper.
Ikke kast ting i toalettet, ikke kondomer heller! Disse forsøpler avløpssystemet og kan også ende opp ute i havet eller i naturen.
Ikke kast ting i toalettet, ikke hår heller! Disse bidrar til å skape propper i avløpssystemet. Kast det heller i søpla.
Ikke kast ting i toalettet, ikke kontaktlinser heller! Disse forsøpler avløpssystemet og ender fort opp ute i havet eller naturen.
Ikke kast lo fra tørketrommel i do! Disse forsøpler avløpssystemet og ender fort opp ute i havet eller naturen.
Ikke kast ting i toalettet, ikke fett fra matlaging heller! Dette stivner i avløpssystemet i lager store propper.
Matrester skal ikke i do! Dette skal kastes i søpla.
Ikke kast ting i toalettet, ikke sigarettstumper heller! Dette kan ende opp i havet eller naturen til slutt.
Ikke kast snus i toalettet! De ender opp som avfall i avløpssystemet, kast de heller i søpla.
Ikke kast ting i toalettet, ikke bind og tamponger heller! De ender opp som avfall i avløpssystemet, kast de heller i søpla.
Ikke kast ting i toalettet, ikke bind og tamponger heller! De ender opp som avfall i avløpssystemet, kast de heller i søpla.
Ikke kast ting i toalettet, ikke tanntråd heller! Det ender opp som avfall i avløpssystemet, kast det heller i søpla.

Informasjonen er utarbeidet av

Med støtte fra Handelens Miljøfond som et ledd i deres arbeid med å redusere plastforsøpling.

Det er viktig at vi alle gjør en jobb for å minimere mengden søppel som blir kastet i toalettet.