Matavfall

Matrester

Sorteres som Matavfall i

Greit å vite

  • Større mengder flytende matrester heller du over i en lukket beholder/plastflaske og kaster i restavfallet.

Skrap matrestene rett i matavfallet. Våte rester fra suppe og saus kan du tørke bort med en brukt serviett eller tørkepapir.

Har du flytende matrester du ikke får spist opp kan små mengder sorteres i matavfallet.

Skyller du matrester ut i vasken eller i toalettet kan det skape problemer i avløpsnettet og tiltrekke seg rotter. Les mer om dette hos Norsk Vann.

Det finnes mange gode tips og oppskrifter slik at matrester blir spist opp og matsvinn unngås. I Bruk-opp-leksikonet til Matvett finner du oppskrifter for enhver matrest. Å kaste mindre mat er ikke bare bra for miljøet, det er også bra for lommeboken.

Gode tips til å kaste mindre mat:

  • Planlegg innkjøpene dine og bruk handleliste (sjekk hva du har i kjøleskapet og fryseren før du handler).
  • Rydd i kjøleskapet, så vet du hva du har.
  • Oppbevar maten din riktig. Fisk og kjøtt trenger å ha det kaldere enn grønnsaker.
  • Bruk sansene dine. Selv om maten har gått ut på dato, betyr det ikke at den ikke kan spises. Se, lukt, smak for å sjekke.
  • En slapp salat blir som ny etter et isbad, og bløte tomater kan brukes i en tomatsaus.
  • Avkjøl maten raskt, og frys eller legg i kjøleskapet det du har til overs.
  • Oppbevar rester i tette bokser.
  • Frys brød som ikke skal spises neste dag (andre matrester kan også fryses ned).
  • Ha restemiddag en dag i uken. Bruk opp rester av råvarer og ferdige retter før du handler ny mat. Er det mandag med rester fra helgen som passer best? Eller torsdag før du skal handle til helgen? Rester kan bli til gode lunsjer eller et spennende tillegg i matpakken.

Basert på råd fra Forbrukerrådet og Matvett.