Slik sorterer du blandingsemballasje
Det er ikke papp alt som kan rives. Det finnes faktisk mye emballasje som ser ut til å være noe annet enn det er!
Du har kanskje lagt merke til at chipsposen ser ut som en papirpose, men har plast på innsiden? Eller store lapper av papir som er klistret utenpå aluminiumsformer med fisk? Dette er blandingsemballasje og kan være forvirrende når du står ved søppelkassene.
En tommelfingerregel som gjelder all blandingsemballasje: Skill det som er enkelt fra hverandre og sorter dem der de skal. Vanskelig å skille? Kast i restavfallet. Det går greit med litt rester av papir igjen på plasten, eller litt rester av plast igjen på papiret.
Slik sorterer du blandingsemballasje med plast over plast
Noen produkter er pakket inn med plastemballasje, men har du lagt merke til at det finnes flere produkter som også har plast utenpå plasten? Begge deler sorteres som plastemballasje når de er tomme for rester. Mange flasker har lagt til rette for at det skal være lett å riveplastbelegget av. Når du skiller de to plasttypene fra hverandre, gjør du jobben enklere for sorteringsmaskinene.
Vaskemidler i plastflasker som har et tynt plastbelegg utenpå, er et eksempel på blandingsemballasje med flere typer plast. Når plastflasken kommer til sorteringsanlegget skal maskinene sortere plasten i ulike plasttyper. Derfor er du med på å gjøre sorteringsjobben enklere og sikre gjenvinningen ved å skille de to plasttypene før du kildesorterer dem.
Slik sorterer du blandingsemballasje med plast og papir
I butikken finner du ofte papiremballasje som også har synlig plast. For eksempel brødposer med plastvindu. Denne type emballasje skiller du fra hverandre og sorterer hver for seg. Det går greit om det er litt papir igjen på plasten, eller litt plast igjen på papiret. Om du ikke får skilt dem fra hverandre, kaster du brødposen i restavfallet.
Et annet eksempel er innpakningen rundt tannbørster, hvor innpakningen er i plast og papir. Riv plast og papir fra hverandre, og sorter som plastemballasje og papir. Er det vanskelig å skille fra hverandre, kaster du hele emballasjen i restavfallet.
Slik sorterer du sammensveiset emballasje
Sammensveiset emballasje kastes i restavfallet. Av og til er plast og papir nemlig så sammensveiset at det (nesten) er umulig å skille dem. Lagene er vanskelig å skille både for deg og for sorteringsmaskinene, og kastes derfor i restavfall. Sammensveiset emballasje brukes ofte for å opprettholde god matkvalitet og lang holdbarhet, som chipsposer med papir ytterst og plast eller metall på innsiden.
Nordmenns fredagsfavoritt taco har også et kjent produkt med sammensveiset blandingsemballasje, nemlig posen med tacokrydder. Denne kaster du i restavfall. Lager du ditt eget tacokrydder slipper du denne emballasjen og bidrar til å redusere avfall. En oppskrift på hjemmelaget tacokrydder finner du her.
Slik sorterer du kartonger med plast/aluminium på innsiden
Drikkekartonger er også sammensveiset, men disse sorterer du sammen med papiret. Skyll og brett drikkekartongen og la den tørke før du sorterer som papir. Du kan la plastkorken sitte på når du sorterer. Hvis du føler deg i det heldige hjørnet kan du også skrive navn og telefonnummer på kartongen før du sorterer den, så deltar du i Returkartonglotteriet.
Hvert år deler Grønt Punkt Norge ut 1,6 millioner kroner i Returkartonglotteriet. Men visste du at det ikke bare er melkekartonger som kan være med i lotteriet? Alle kartonger som har inneholdt mat, drikke eller hygieneprodukter, og som har et belegg av plast eller metall på innsiden, kan gjøre deg til en vinner! Vil du prøve lykken? Slik deltar du i Returkartonglotteriet.
Dette gjør du med etiketter på emballasjen
Noen etiketter er enkle å fjerne og sortere riktig. For eksempel papirbeltet rundt en pakke med fisk, som enkelt kan rives av og sorteres som papir. For etiketter som er limt godt på, som på syltetøyglass, kan du la etiketten sitte på når du sorterer glasset.
Produkter trenger forklaringer, innholdsfortegnelser og visuelle virkemidler slik at du som forbruker vet hva du får, og dette løses ofte ved hjelp av etiketter. Noen limes på, andre går som et magebelte rundt produktet. Se på produktet du har om du enkelt kan skille etiketten fra emballasjen, eller ikke.
Vanskelig å forstå hva blandingsemballasjen består av?
Synes du noen ganger at det er for vanskelig å forstå hvilken materialsammensetning emballasjen har? Sjekk baksiden av produktet og se etter sorteringsmerkene. Er du usikker på hva merket betyr, finner du svaret i denne oversikten.
Vi skjønner godt at kildesortering ikke er det første du tenker på når du våkner om morgenen. Men når du lurer på hva som skal hvor, er Sortere-appen lur å ha!