Plastemballasje

Plastemballasje er den plasten som matvarer og andre produkter er pakket inn i. Den viktigste oppgaven til plastemballasjen er å beskytte varen, så den kommer seg helskinnet fra produsenten til handlenettene og hjemmene våre.

Produkter i plast sorteres ikke sammen med plastemballasje. Kjøper du for eksempel en tannbørste i plast, sorteres innpakningen som plastemballasje og/eller papir, avhengig av hvilket materiale den er laget av. Selve tannbørsten kaster du i restavfallet. Større produkter i plast, som ødelagte hagemøbler, leverer du til din nærmeste gjenvinningsstasjon.

Greit å vite

  • Plastemballasjen er klar for sortering når det ikke er matrester eller andre produktrester igjen.

Slik gjør du det

Plastemballasje er klar for sortering når den er tom for rester. En tom påleggspakke for eksempel, er klar for sortering når den er tom for påleggsrester (et tynt fettlag går greit). Et rømmebeger skylles før det sorteres.

  1. Matrester som ikke kan spises, sorteres i matavfallet.
  2. Skyll emballasjen i kaldt vann og hjelp til med oppvaskbørsten hvis det er nødvendig. Flasker kan fylles med vann og ristes.
  3. Rist emballasjen drypptørr, eller la den tørke litt. Mye vann med emballasjen kan gjøre at det danner seg mugg, i tillegg til at unødvendig mye vann må transporteres.
  4. Sortér.

Typiske ting du ikke sorterer som Plastemballasje

Tilgriset emballasje, Plastprodukter, Vedsekk, Blandingsemballasje.

Dette lurer mange på