Matavfall

Matavfall omfatter matavfall og avfall fra næringsmiddelindustri. Matavfall, eller våtorganisk avfall, er organisk nedbrytbart. 
 
Matavfall kan være 
  • Avfall fra produksjon av kjøtt, fisk, meieriprodukter, øl og mineralvann, frukt og grønt, samt bakervarer
  • Kjøkken- og matavfall fra restauranter, kafeer, kantiner og lignende
  • Skrell, skrotter, grut, eggeskall, bein, nøtteskall, rekeskall etc.
Park- og hageavfall regnes ikke som våtorganisk avfall.
 
Hvorfor sortere matavfallet?
  • Tungt og gjør det dyrt å ikke sortere ut
  • Matavfall erstatter bruk av fossil energi, kunstgjødsel og torv 
  • Bidra til å redusere klimagassutslipp
  • Bidra til å gjenvinne fosforet i matavfallet, som er en viktig men ikke ubegrenset ressurs som planter, dyr og mennesker trenger. 

Håndtering av Matavfall

Matavfall skal ikke inneholde:
  • Plast
  • Metall
  • Glass
  • Tekstiler
  • Treverk
  • Park- og hageavfall
  • Klumpete emballasje
  • Jord, sand og grus
  • Bleier
  • Annet avfall
Det er ikke tillatt å deponere matavfall.