Matavfall
Matavfall omfatter matavfall og avfall fra næringsmiddelindustri. Matavfall, eller våtorganisk avfall, er organisk nedbrytbart.
Matavfall kan være
- Avfall fra produksjon av kjøtt, fisk, meieriprodukter, øl og mineralvann, frukt og grønt, samt bakervarer
- Kjøkken- og matavfall fra restauranter, kafeer, kantiner og lignende
- Skrell, skrotter, grut, eggeskall, bein, nøtteskall, rekeskall etc.
Park- og hageavfall regnes ikke som våtorganisk avfall.
Hvorfor sortere matavfallet?
- Tungt og gjør det dyrt å ikke sortere ut
- Matavfall erstatter bruk av fossil energi, kunstgjødsel og torv
- Bidra til å redusere klimagassutslipp
- Bidra til å gjenvinne fosforet i matavfallet, som er en viktig men ikke ubegrenset ressurs som planter, dyr og mennesker trenger.
Håndtering av Matavfall
Matavfall skal ikke inneholde:
- Plast
- Metall
- Glass
- Tekstiler
- Treverk
- Park- og hageavfall
- Klumpete emballasje
- Jord, sand og grus
- Bleier
- Annet avfall
Det er ikke tillatt å deponere matavfall.