Fra verdiløst til verdifullt

Veien er kort fra verdiløs til verdifull. Ta vare på og gjenbruk materialene istedenfor å kaste dem. Da kan du lage fine ting med historie og sjel. Her finner du arbeidstegninger til både bord, hylle, kasse, krakk og verktøykasse du kan snekre av gjenbrukte materialer.

Klikk på produktet du vil lage på bildet under og få oppskrift på hvordan du gjør det.

Om prosjektet

Fra verdiløs til verdifull er sortere.no sitt prosjekt for å vise hvilke verdier som finnes i det som mange ser på som søppel. Vi dro til Lyngås gjenvinningsstasjon i Lier og fikk lov til å hente ut materialer av trevirkecontaineren. Materialene vi valgte ut var ikke de fineste, og heller ikke de enkleste å bygge med, men vi ønsket å vise at til og med simplere materialer kan få et videre liv.

Det avfallet det blir mest av når vi pusser opp er trevirke. I følge SSB kastet privatpersoner til sammen 284.000 tonn treverk i 2016 (tall for 2017 kommer i juli 2018). Per i dag finnes det få nedstrømsløsning for dette treverket. Det vil si at det meste ikke blir materialgjenvunnet, men blir brent ved avfallsanleggene. Mye av dette trevirke er utrolig fint materialet som kunne blitt brukt videre. Både til gjenstander og til byggeprosjekter.

Vi pusser opp som aldri før

I følge Prognosesenteret vil vi i 2018 pusse opp for over 80 milliarder kroner. Det er ny rekord. Nordmenn har aldri før brukt så mye penger på oppussing. En del av dette er nødvendig vedlikehold, men mye er rett og slett fordi vi, i vår velstand, er lei av det «gamle» og ønsker oss noe nytt.

Når vi pusser opp blir det naturlig en del som ikke lenger skal være i boligen – både det som rives og skiftes ut, materialer som blir til overs og transportemballasjen på det nye som kjøpes inn. Avfall under oppussing er uunngåelig, men veldig mye av det som kastes i dag kan brukes på nytt eller brukes av noen andre. Gjenvinningsstasjonene forteller at folk kaster hele esker med fliser, flott treverk og kjøkken som bare er noen få år gamle. Det er enorme ressurser som går til spille, hvert eneste år. 

Hva kan du gjøre?

Det er helt naturlig at vi ønsker å ha det fint rundt oss, men fint trenger ikke være synonymt med å kjøpe nytt. For å gjøre oppussingen din mer miljøvennlig, er det enkleste du kan gjøre å oppgraderer det du allerede har og kaste minst mulig. Ikke minst sortere og håndtere avfallet ditt forsvarlig. Er det er noe du ikke lenger vil ha, så prøv å gi det bort på finn.no før du kaster det.

 Se filmen om prosjektet