sortere.no / Slik gjør du det / Syltetøyglass (og andre matglass)

Slik får du syltetøyglass tomme nok (og andre matglass)

Å gjenvinne glass sparer 41 prosent av energien som må til for å produsere nytt glass. Men. Tilgriset glassemballasje kan ødelegge for gjenvinningen av det rene glasset.

Slik gjør du det

  • Når syltetøyglasset, eller andre matglass, er tomme fyller du det halvfullt med kaldt vann, skur på lokket og rister for å fjerne mest mulig rester. Du kan eventuelt ta en sveip med oppvaskbørsten.
  • Skru av lokket igjen og rist glasset drypptørt. Det går greit om det er et tynt fettlag igjen, som for eksempel i olivenoljeflasken.
  • Etiketten kan sitte på når du sorterer, og du trenger ikke skru på lokket igjen. Det er lettere å skille glass og metall fra hverandre på gjenvinningsanlegget når glassemballasje ikke har lokket påskrudd.

Hva blir glassemballasjen til?

All glassemballasje som samles inn sendes til Sirkel sitt gjenvinningsanlegg på Onsøy utenfor Fredrikstad. Her skilles glass- og metallemballasje fra hverandre ved hjelp av luft og magneter, siden glass- og metallemballasje sorteres sammen. Glasset blir optisk finsortert ved at et kamera leser av hver enkelt glassbit, før det sorteres etter fargenyanse på bestilling fra glassverkene, så de kan produsere nytt glass i fargen de ønsker.

Det sorterte glasset blir sendt med båt til glassverk i Danmark og andre steder i Europa. Etter at Moss Glassverk ble lagt ned i 1999 har vi ikke lenger glassverk som produserer emballasje i Norge. På Onsøy produseres også Glasopor skumglass av resirkulert glass, som er det mest miljøvennlige fyll- og isolasjonsalternativet på markedet.

100 prosent av glass- og metallemballasjen du leverer inn blir til nye produkter, og den kan smeltes om i det uendelige, uten at det går utover kvaliteten. I en vanlig ølflaske er det 80% resirkulert glass!

Ødelegger gjenvinningen: Produkter av glass skal ikke sorteres sammen med glassemballasje. Det er fordi disse produktene kan ha en annen sammensetning enn glassemballasje, og inneholde materialer som ødelegger for gjenvinningsprosessen. Keramikk, porselen og steintøy er ikke glass selv om det kan knuses. Disse materialene ødelegger for produksjonen av nytt glass. Når glasset blir sendt videre til gjenvinning aksepterer glassverkene kun 20 gram feilsortering av keramikk, porselen og steintøy, per tonn glassemballasje som brukes i produksjon av nytt glass. Mange produkter av glass kan også ha en størrelse og form som skaper problemer i sorteringsprosessen, feks ved at de setter seg fast i transportbåndene i anlegget.