sortere.no / Slik gjør du det / Porselenskopp

Dette gjør du med porselenskoppen

Keramikk, porselen og steintøy skal ikke sorteres med glassemballasjen. Glassverkene aksepterer kun 20 gram feilsortert keramikk/porselen/steintøy per tonn glassemballasje. Bare en liten kopphank kan velte et stort glasslass!

Slik gjør du det

  • Glass som ikke er emballasje, keramikk, porselen og steintøy kan kastes i restavfallet.
  • Pakk det godt inn først, så de som håndterer restavfallet ikke skader seg.
  • Større gjenstander leveres på gjenvinningsstasjonen.

Hva blir glassemballasjen til?

All glassemballasje som samles inn sendes til Sirkel sitt gjenvinningsanlegg på Onsøy utenfor Fredrikstad. Her skilles glass- og metallemballasje fra hverandre ved hjelp av luft og magneter, siden glass- og metallemballasje sorteres sammen. Glasset blir optisk finsortert ved at et kamera leser av hver enkelt glassbit, før det sorteres etter fargenyanse på bestilling fra glassverkene, så de kan produsere nytt glass i fargen de ønsker.

Det sorterte glasset blir sendt med båt til glassverk i Danmark og andre steder i Europa. Etter at Moss Glassverk ble lagt ned i 1999 har vi ikke lenger glassverk som produserer emballasje i Norge. På Onsøy produseres også Glasopor skumglass av resirkulert glass, som er det mest miljøvennlige fyll- og isolasjonsalternativet på markedet.

100 prosent av glass- og metallemballasjen du leverer inn blir til nye produkter, og den kan smeltes om i det uendelige, uten at det går utover kvaliteten. I en vanlig ølflaske er det 80% resirkulert glass!

Ødelegger gjenvinningen: Produkter av glass skal ikke sorteres sammen med glassemballasje. Det er fordi disse produktene kan ha en annen sammensetning enn glassemballasje, og inneholde materialer som ødelegger for gjenvinningsprosessen. Keramikk, porselen og steintøy er ikke glass selv om det kan knuses. Disse materialene ødelegger for produksjonen av nytt glass. Når glasset blir sendt videre til gjenvinning aksepterer glassverkene kun 20 gram feilsortering av keramikk, porselen og steintøy, per tonn glassemballasje som brukes i produksjon av nytt glass. Mange produkter av glass kan også ha en størrelse og form som skaper problemer i sorteringsprosessen, feks ved at de setter seg fast i transportbåndene i anlegget.