Unngå matsvinn i julen. Det kastes ekstra mye mat i julen, og en hovedgrunn til dette er at vi kjøper og lager for mye mat. Hovedbilde_julematen_Foto_Matprat
Foto: Matprat

Hvordan planlegge julehandelen og unngå matsvinn?

Sjekk hva du allerede har i kjøleskapet, fryseren og kjøkkenskapet

Få oversikt over hva du har før julestria og julehandelen durer i gang. Når du har oversikt over hva du har, er det lettere å vite hva du trenger – og hva du har nok av. Noter gjerne underveis hva du trenger på handlelisten. Da unngår du å kjøpe mer enn du trenger, noe som gjør at du både sparer penger og kan unngå matsvinn. 

Sett varer med kort utløpsdato fremst, så er det lettere å huske å bruke dem. Mat som ikke trenger stå kaldt, kan du sette i kjøkkenskapet (brus, ketchup, hermetikk og lignende). Mat som er merket med “best før” er ofte god etter dette så lenge du oppbevarer den riktig. Kjøleskapet skal holde maks 4 grader.

 

Hvordan planlegge julehandelen og unngå matsvinn. Foto_Matprat
Foto: Matprat

Planlegg menyen – også for restemåltider

Det er mye penger å spare på å planlegge og beregne litt mindre. Planlegg hva du skal servere og hva du trenger handle inn – og planlegg for restemåltider. Det er vanlig å kjøpe inn mer enn en trenger, så beregn og kjøp inn litt mindre enn du hadde tenkt (skulle det bli for lite utover romjulen er det lett å fylle på underveis ved behov).

Hvis du har litt snacks med lang holdbarhet på lur gjør det ikke noe om fatene blir tomme. Det betyr bare at maten var god!

Skriv handleliste – gjør det enkelt å unngå matsvinn

Dårlig planlegging og tid er en viktig årsak til matsvinn. Skriver du handleliste er du mer bevisst på hva du faktisk trenger, og kan i større grad unngå impulskjøp. Dette kan du gjerne begynne på når du går gjennom hva du allerede har, da kommer du ofte på hva du trenger. 

Spis før du handler

Spis gjerne litt før handleturen. Er du sulten når du handler er det fort gjort at det havner en del ekstra i handlekurven. 

Hvordan sørge for at julematen blir spist opp?

Det kan være lett å bekymre seg for å ikke ha nok mat i julen, men det er mye å hente på å beregne porsjonene bedre. Om du er redd for å lage for lite til familiebesøk, planlegg for en middag med maten som blir igjen.

Bak akkurat nok julekaker

Bak bare det du trenger. Spør familien hvilke julekaker de liker best. Kanskje noen av oppskriftene kan halveres i år? Kanskje du kan dele bakingen med en i familien eller en venn? Da får dere flere sorter, men ikke for store mengder av hver.

Lag passelig mengde mat og forsyn dere flere ganger

I julen kan det fort bli en god del mat igjen etter servering, spesielt om du har gjester. Hovedgrunnen til at det blir mye matkasting i julen, er fordi vi ofte handler og lager for mye mat. 

Finn ut hvor mange som kommer og hvor mye mat du egentlig trenger å lage. Barn spiser stort sett mye mindre enn voksne. 

Forsyn dere gjerne flere ganger, fremfor servering i store porsjoner. Det er lettere å ta vare på rester fra skåler og gryter, enn det som ligger igjen på tallerkenene. På den måten kan man enkelt unngå matsvinn.

Sett frem litt og litt når det er buffet

Mat som står lenge ute kan fortere bli dårlig, som fisk, varmmat og kjølevarer. Sett frem litt og litt om gangen. Kanskje du kan ha maten fordelt på flere mindre fat, og ta frem det neste fatet når det første nærmer seg tomt?

 

Hvordan sørge for at julematen blir spist opp__Foto_Matprat
Foto: Matprat

Unngå matsvinn ved å pakke og kjøle ned maten rett etter måltider

Ikke start med oppvasken, start med maten. Avkjøl restene så fort som mulig når måltidet er ferdig, slik at den ikke blir stående for lenge ute. Pakk den bort i tett emballasje. Bruk for eksempel tomme syltetøyglass eller oppbevaringsbokser du allerede har. Vent med oppvasken til maten som er igjen er pakket og satt avkjølt. Unngå matsvinn med å fryse ned det du ikke rekker å spise i julen. Noter dato og hva det er på glasset eller boksen. 

I “Bruk opp”-leksikonet til Matvett får du tips til hvordan du sjekker holdbarheten, riktig oppbevaring av ulike matvarer og hvordan du kan bruke mat som ikke er helt fersk. 

Bruk opp skvettene

Bruk ribbe- og fårefettet som smakstilsetning i for eksempel supper, saus, lapskaus og potetstappe. Hell det over i tom glassemballasje og la det stivne i kjøleskapet, eller frys det ned i en isbitform om du ikke kan bruke det akkurat nå.

Å lage vafler er en perfekt måte å bruke opp ulike dæsjer og skvetter på. Tilsett cottage cheese, fløte, kvarg, melk, syrnet melk, rømme og yoghurt, eller kanskje litt av alt sammen. Det kan godt ha gått ut på dato, så lenge det lukter og smaker greit. Du kan også rive et skrukkete eple eller en slapp gulrot oppi røra.

Siste rest i oljeflaska eller oljerester fra fetaostglass kan du bruke som dressing i pastasalat eller helle over grønnsaker du skal steke i ovnen.

Lag restefest

Legg gjerne opp til restemiddager eller restelunsjer i romjulen. Samtidig som du får spist opp maten, slipper du å handle inn til dette måltidet.

Hva med å invitere venner eller familien, kanskje alle kan ta med seg litt hver? Det kan bli julens høydepunkt med smaker fra ulike kanter. Inviter gjerne noen hjem i desember/julen som trenger et godt måltid og en hyggelig prat. 

Lyst til å gjøre en vri på julematen på restefesten? Sjekk Matprat sine juletapasoppskrifter.

Ta julemat og julekaker med videre

Ta med julematrester eller julekaker om du skal på hytta eller besøke noen i romjulen. Da blir det ikke stående i kjøleskapet eller i kakeboksene for lenge.

Hva gjør du med julematen når julen er over?

Lag gode måltider av julematrestene

Matprat finner du mange gode restematoppskrifter for julematen. 

I den digitale oppskriftsboken til Matvett kan du søke på ulike ingredienser og få forslag til oppskrifter. Denne passer godt om du har spesielle matvarer til overs, eller om du har retter som trenger en ny vri. 

Et enkelt søk på Google etter “julematrester” gir deg enda flere tips og oppskrifter.

Etter_jul_Hva gjør du med julematen når julen er over__Foto_Matprat
Foto: Matprat

Har du julekaker til overs – bruk de til noe nytt

Stort sett baker vi mer enn nok julekaker, og sitter igjen med julekaker til overs når julen er over – og vi er litt lei av julematen. Hva med å bruke julekakene du ikke får spist til ostekakebunn eller tilslørte bondepiker? Her finner du flere tips og oppskrifter

Gi bort spiselige gaver

Har du fått spiselige gaver du vet eller tror du ikke vil få spist? Bytt eller gi videre til noen andre som du vet får glede av dem.