Fyll glasset - det tomme glasset er halvfullt!
Da Sortere utfordret ni ulike personer til å gjenbruke et matglass, fikk vi ni unike ideer tilbake. Arctic Gardener fylte honningglasset med stiklinger. Bartender Jørgen Dons gjenbrukte først fetaostglasset som drinkshaker, så brukte han det som drinkglass. Oppfinner Erik Alfred forvandlet og gjenbrukte sylteagurkglasset til et bryggesett for dryppkaffe, og det kan enkelt bli til en kaffekopp med hank også.
Har du et tomt matglass, har du det du trenger for å lage … magi!
Gjenbruk honningglasset og fyll det med stiklinger
Har du et matglass, kan en kveld uten planer bli en kveld med planter. Han som har de grønneste fingrene vi vet om, Anders “Arctic Gardener” Røyneberg, viser deg hvordan!
Du trenger:
- Et matglass, vi har brukt glass det har vært honning, oliven og sølvløk i
- En plante du liker godt, kanskje den som står i vinduet til en venn
Slik gjør du det:
- Kutt en gren fra en plante du liker.
- Sett stiklingen i et matglass med vann.
- Skift vann en gang i uka.
- Følg med! Stiklingen utvikler røtter etter 2-6 uker.
- Plant stiklingen over i jord.
Tipsene er fra boka til Anders “Arctic Gardener” Røyneberg, Plantelykke! Følg han gjerne på Instagram!
Tips:
- Er du en serieplantemorder? Det finnes planter det er lettere å lykkes med enn andre. Prøv for eksempel å ta en stikling fra en gullranke (eller fra søsteren sølvranke)!
- Kutt konfekten. Noe av det fineste du kan gi bort er en babyplante du har dyrket fram selv!
Gjenbruk et matglass med barnemat fra butikken og fyll det med hjemmelaget barnemat
Det er ikke uten grunn at barnemat kommer på glass. Produsenter av barnemat velger ofte glass fordi det tar så godt vare på det som er oppi, i tillegg til at glass er et «inert» materiale. Det betyr at ingen kjemikalier eller usmaker smitter fra glasset til maten. Glass kan også brukes på nytt. Og på nytt ✨ Her har vi fylt et brukt barnematglass med ny, hjemmelaget barnemat, etter en oppskrift som Cecilie Marie Vedvik fra Min spire barnemat har laget for oss.
Du trenger:
- 3 toppede ss linser (i lake), skyll før bruk
- 1 dl kraft, f.eks. oksekraft
- 1 dl kokosmelk
- 1 ss olivenolje 1 ss smør
Slik gjør du det:
- Varm opp kraft og kokosmelk i en kjele og tilsett linsene.
- Ta ut søtpoteten og paprikaen og ha det i gryta. La det småputre i 2-3 minutter.
- Kjør linsegryten med en stavmikser til du får en glatt konsistens. Server med en klatt smør eller kjøl raskt ned og sett i kjøleskapet.
Mosen kan stå i kjøleskap inntil to dager. Husk å alltid lukte og smake før du serverer til små barn.
Tips:
Hva med å lage litt ekstra barnemat, når du først skal lage det? Glass med hjemmelaget barnemat kan fryses, bare husk å ikke fylle glassene helt, siden maten utvider seg når den fryses. Har du et lite lager i fryseren, er det bare barnemat å fikse middag til de minste magene.
Ble du sulten på mer? Cecilie Marie Vedvik kan by deg på en Instagram-konto og nettside som er stappmette av næringsrike oppskrifter for de yngste du kjenner.
Gjenbruk sylteagurkglasset og fyll det med nytraktet kaffe!
Håndbrygg på hjemmekontoret? I stedet for å bruke en tre- eller firesifret sum på et bryggesett, kan du heller bruke noe du allerede har. Oppfinneren Erik Alfred viser deg hvordan du lager et eget bryggesett av et matglass, en hermetikkboks og litt ståltråd. Her har vi brukt et tomt sylteagurkglass og en pensjonert maisboks!
Du trenger:
- Et matglass med lokk, f.eks. et syltetøyglass
- En liten hermetikkboks uten lokk, f.eks. en maisboks
- Ståltråd
- Spiker
- Kaffefilter
- Kvernet kaffe
- Kokt vann
Slik gjør du:
Rengjør matglasset godt. Fjern etiketter om du ønsker det, og mal glasset hvis du vil.
Brett en lang bit med stiv ståltråd rundt glasset, rett under gjengene. Når ståltråden møtes, tvinner du trådene én gang rundt hverandre, før du lager en ekstra løkke som skal fungere som hank. Avslutt ved å tvinne sammen endene på hanken.
Slå hull i bunnen på hermetikkboksen med en spiker.
Lag et stort hull i lokket på matglasset som hermetikkboksen skal passe oppi.
Skru lokket på matglasset og sett hermetikkboksen oppi hullet i lokket på matglasset. Nå skal hermetikkboksen stå oppå matglasset.
Trykk et kaffefilter ned i hermetikkboksen.
Fyll kaffefilteret med ønsket mengde kvernet kaffe, og hell kokt vann over.
Når filteret ikke drypper lenger, tar du av hermetikkboksen og lokket til matglasset. Vips, så er matglass blitt til kaffekopp!
Nyt!
Gjenbruk syltetøyglasset og fyll det med lego
Alle som noensinne har tråkket på en Lego-kloss, vet at det er en god idé å samle de små Lego-klossene et sted som ikke er gulvet. For eksempel i et tomt syltetøyglass. Du kan til og med fylle glassene etter farge – én farge i hvert glass!
Andre småting du kan fylle glasset med:
- Brukte batterier
- Pene perler
- Spisse knappenåler
- Flyktige nøkler
- Strikker som stikker av
- Felte tenner
- Knapper og glansbilder
- Skruer og muttere
Tips:
Se enda flere lavterskel ideer til hva du kan fylle glasset med på Pinterest-siden vår!
Gjenbruk et matglass og fyll det med hjemmelaget hudpleie
Hjemmelaget hudpleie blir stadig mer populært. Vi ønsker ikke bare kontroll over hva vi putter i munnen, men også over hva vi smører på huden. Maja Hattvang var den første i Norge som ga ut bok om emnet, Naturlig nok, med oppskrifter på hjemmelaget hudpleie av få, plantebaserte ingredienser. Her er en av oppskriftene fra boka, på grapefruktskrubb!
Du trenger:
- Et matglass med lokk, her har vi brukt et sennepsglass
- 4 ss sukker
- 2 ss mandelolje
- Revet skall av en grapefrukt
- Om du har: 5 dråper eterisk olje fra grapefrukt
- Slik gjør du det:
Rør sammen ingrediensene og oppbevar i et glass med lokk.
Om du vil kan du bytte ut grapefrukten med en annen sitrusfrukt du liker. Du kan også bruke eteriske oljer for å forsterke duften av skrubben.
Tips:
Spesielt interessert i hjemmelaget hudpleie? Det er Maja Hattvang også! Hun driver skjønnhetsmagasinet Kabinettet, hvor de blant annet tester deodoranter fra apotek og matbutikken, og diskuterer om sjampo i såpestykkeform er bra eller dårlig (kommer an på hvilken).
Gjenbruk syltetøyglasset og fyll det med surdeigsstarter
Alt du trenger for å lage din egen surdeigsstarter er et glass med lokk (vi har brukt et syltetøyglass), mel og vann. Og en del tålmodighet. Surdeigsbrød er ikke noe du slenger sammen når det rumler i magen, men om en ukes tid kan du sette tennene i et av de beste brødene du noensinne har bakt/smakt. Oppskriften er fra et av Norges beste surdeigsbakerier, Skillebekk surdeig!
Når du skal mate surdeigen, kommer du til å sitte igjen med noen rester av starteren. Disse kan du bruke i annen bakst eller f.eks. vaffelrøre!
Du trenger:
- Et glass (eller to) med lokk som rommer minst 5 dl
- Økologisk siktet hvetemel
- Økologisk siktet rugmel
- Romtemperert vann
- En kjøkkenvekt
Fremgangsmåte for å lage din egen surdeigsstarter i matglass:
Dag 1: Bland sammen 15 gram siktet rugmel, 15 gram siktet hvetemel og 30 gram lunkent vann i et glass. Legg lokket løst på og la glasset stå i romtemperatur.
Dag 2: I glasset fra dag 1, tilsetter du 30 gram siktet rugmel, 30 gram siktet hvetemel og 60 gram lunkent vann. La fortsatt lokket sitte løst på og la glasset stå i romtemperatur.
Dag 3: Nå skal det ha begynt å danne seg bobler i overflaten av surdeigen. Hell ut 100 gram av innholdet i glasset. Tilsett 30 gram siktet hvetemel, 30 gram siktet rugmel og 60 gram lunkent vann. Sett lokket løst på og plasser glasset i romtemperatur.
Dag 4: Nå skal det være godt med bobler i glasset, og surdeigstarteren skal begynne å se bakeklar ut. Hell 50 gram over i et rent glass. Bland inn 25 gram siktet rugmel, 25 gram siktet hvetemel og 50 gram vann i det rene glasset. Sett lokket løst på og plasser glasset i romtemperatur.
Dag 5: Bland igjen inn 25 gram siktet rugmel, 25 gram siktet hvetemel og 50 gram vann.
Dag 6: Nå har du laget din egen surdeigsstarter! Ta en teskje av surdeigsstarteren over i et glass med vann for å se om den er bakeklar. Om den flyter kan du bruke den til å bake med. Lykke til!
Tips:
Sjekk nettsiden til Skillebekk surdeig for oppskrifter med surdeig, for eksempel på kanelsnurrer vi synes vi kan lukte, og urtebrød vi får vann i munnen av.
Gjenbruk marmeladeglasset og fyll det med kjøleskapsgrøt
En av de diggeste frokostene vi vet om lager seg (nesten) selv. Kjøleskapsgrøt! Rør sammen ingrediensene før du legger deg, i et matglass du har fra før, og våkne opp til fiks ferdig frokost. Vi har brukt et marmeladeglass her, men du kan bruke andre tomme og rene matglass med lokk, som det for eksempel har vært honning eller hummus i.
Du trenger:
- Et tomt og rent matglass med lokk
- 2 dl lettkokte havregryn
- 2 dl melk
- 1 dl vaniljekesam
- En neve mandler
- Blåbær og bringebær til topping
- Slik gjør du det:
Ha havregryn og melk i et glass med lokk og sett glasset i kjøleskapet over natta.
Hakk opp mandler som du rører inn i grøten.
Pynt med friske bær, spis og kos deg!
Tips:
Å lage kjøleskapsgrøt er en perfekt måte å bruke opp dæsjer og skvetter på. Tilsett cottage cheese fløte, kvarg, melk, syrnet melk, rømme og yoghurt, eller kanskje litt av alt sammen. Det kan godt ha gått ut på dato, så lenge det lukter og smaker greit. Det skal godt gjøres at det ikke blir godt!
Se enda flere lavterskel ideer til hva du kan fylle glasset med på Pinterest-siden vår!
Gjenbruk pastasaus-glasset og fyll det med syltet rødløk
Sylting kan høres ut som en lang og omstendelig prosess, men egentlig kan du rekke å lage syltet rødløk mens tacofyllet putrer på lav varme. Her får du en oppskrift på hvordan du sylter rødløk på den «ordentlige» måten, og hvordan du kan ta en snarvei dit.
Du trenger:
- Et stort tomt glass, vi har brukt et glass det pleide å være pastasaus i
- 2 stk rødløk i tynne skiver
- 1 dl vann
- 1 dl sukker
- 1 dl eplecidereddik
- 0,25 ts hel pepper
- Slik gjør du det:
Kok opp vann, sukker og eddik i en kjele.
Når sukkeret har løst seg opp, legger du i rødløken og pepperkorn.
Kok opp og ta kjelen av platen.
Når løken er avkjølt, heller du den på et glass.
Skru på lokket. Løken holder seg i minst to uker i kjøleskapet.
Tips:
Visste du at det finnes en snarvei til syltet rødløk? Skjær en rødløk i tynne skiver. Dryss over en klype salt og en klype sukker. Skvis til slutt en lime over rødløken, bland alt sammen, og la det stå i minst ti minutter.
Se enda flere lavterskel ideer til hva du kan fylle glasset med på Pinterest-siden vår!
Gjenbruk fetaost-glasset og fyll det med en drink
Skogsbær-gin er en viktig ingrediens i Bramble 2.0, drinkoppskriften bartender Jørgen Dons har laget for oss, og denne ginen lager du selv! Husk å begynne med ginen minst halvannen time før du skal servere drinken (kanskje til deg selv). Ginen holder seg godt i kjøleskap, så du kan også gjøre klar ginen når det passer best for deg.
Du trenger:
Til skogsbær-gin:
- Et tomt syltetøyglass
- Frossen skogsbærblanding
- Gin, rom eller vodka
Til drinken:
- Et tomt syltetøyglass
- 5 cl skogsbær-gin (som du lager selv)
- 3 cl sitronsaft (som du skviser selv)
- 2 cl sukkerlake (1.5 del sukker og 1 del vann) Isbiter
Sånn lager du skogsbær-gin:
- Fyll et syltetøyglass eller et annet matglass med lokk med frossen skogsbærblanding. Fyll deretter opp glasset med gin, rom eller vodka.
- La blandingen stå i minst en time, men gjerne over natten. Når du er klar til å bruke bærspriten siler du av bærene. Fortsett å oppbevare spriten i glasset, med lokket på i kjøleskap, så holder den seg i flere måneder.
Sånn lager du selve drinken:
- Start med å fylle syltetøyglasset nesten fullt opp med is. La det være igjen 2-3 cm til toppen.
- Ha så i resten av ingrediensene.
- Skru på lokket og rist glasset.
- Fyll på med litt ekstra is, pynt med fryste bær fra skogsbærblandingen og sitronskall. Jørgen liker å bruke en hobbysaks for å lage fine sikk-sakk-mønstre i skallet.
Tips:
Skrell sitronen før du presser den, så kan du bruke skallet til pynt!
Cocktailen Bramble ble oppfunnet av bartender Dick Brandsell i London på 1980-tallet. Bramble er en typisk vårcocktail. Nam!