Har du noen planker stående, kapp eller kanskje en gammel benkeplate? Da er veien kort fra verdiløst til verdifullt.

Da vi i Sortere bygget våre gjenstander valgte vi en ekstra vri; vi hentet materialer fra trevirkecontaineren på Lyngås gjenvinningsstasjon i Lier. Materialene vi plukket med oss var ikke de fineste, og heller ikke de enkleste å bygge med, men til og med simple materialer kan komme til nytte og bli til nye ting.

Her finner du enkle arbeidstegninger til både bord, hylle, kasse, krakk og verktøykasse du kan snekre av gjenbrukte materialer. La overskuddsmaterialer gå fra verdiløst til verdifullt. Lykke til!

Eplekasse

En enkel og solid trekasse er alltid nyttig. Denne kan du bygge av nesten hva som helst av restematerialer. Alt fra brukte forskalingsplanker til de fineste eikestavene kan brukes. Det kommer egentlig an på hva du vil bruke kassen din.

En eplekasse kan bygges av så mangt! Har du plank til overs, kan dette fort gå fra å være verdiløst til verdifullt, når du sitter igjen med en ny eplekasse.
Foto: Rune Kongsro
Oppskrift på hvordan du lager din egen eplekasse av overskuddsmaterialer
Illustrasjon: Eivind Stoud Platou/ Made by handverk

Hylle

Bygg en bokhylle, kjøkkenhylle, skohylle eller annen hylle av gamle materialer. Hvor bred, høy og dyp hyllen skal være avhenger av hvor den skal plasseres, hva den skal brukes til og hva slags materialer du skal bruke. Hvor mange hyller du vil ha, og om du vil ha skillevegger eller ikke er helt opp til deg. Fremgangsmåten blir uansett den samme.

Bygg en bokhylle av materialer som ellers hadde blitt kastet! På den måten går overskuddsmaterialer fra verdiløst til verdifullt.
Foto: Rune Kongsro
Oppskrift på hvordan du lager din egen bokhylle av overskuddsmaterialer
Illustrasjon: Eivind Stoud Platou/ Made by handverk

Bord

Bygg et bord av gamle materialer. Du kan ha et understell av tykke materialer. Til bordplate kan du bruke noen solide plankebord (bør være minst 20 mm tykke). Du kan også bruke en gammel dør eller en annen plate.

Kanskje har du en gammel dør eller plate som du vil gi nytt liv? Lag ditt eget bord!
Foto: Rune Kongsro
Oppskrift på hvordan du lager ditt eget bord av overskuddsmaterialer
Illustrasjon: Eivind Stoud Platou/ Made by handverk

Krakk

Har du noen kraftige materialer, for eksempel en gammel benkeplate kan du lage deg en enkel og solid krakk. Vi har foreslåtte mål, men her kan du variere etter ønske, behov og hva slags materialer du har tilgjengelig.

Få den gamle benkeplaten til å gå fra verdiløst til verdifullt! Lag din egen krakk med denne oppskriften.
Foto: Rune Kongsro
Oppskrift på hvordan du lager din egen krakk av overskuddsmaterialer
Illustrasjon: Eivind Stoud Platou/ Made by handverk

Verktøykasse

Med materialer fra en gammel pall eller det du måtte finne av litt solide resteplanker (minst 2 cm tykke), kan du bygge deg en god gammeldags verktøykasse.

Skal du bygge mange ting selv kan det være lurt å ha en verktøykasse. Den kan du også lage av overskuddsmaterialer.
Foto: Rune Kongsro
Oppskrift på hvordan du lager din egen verktøykasse av overskuddsmaterialer
Illustrasjon: Eivind Stoud Platou/ Made by handverk