Hver eneste dag opplever avfalls- og gjenvinningsanlegg tilløp til brann. Oftest går det heldigvis bra, men dessverre har det vært branner med alvorlige konsekvenser. Nesten 85% av brannene på gjenvinningsanlegg med kjent årsak skyldes feilsorterte batterier.

Det er lett å gjøre rett – og gratis!

Slik oppbevarer du batterier hjemme

Ha et fast sted for å samle brukte batterier. Det kan være et tomt syltetøyglass eller en liten boks. Ha en rull med teip i glasset eller boksen. Da blir det lett å teipe polene fortløpende.

Er boksen liten blir det lettere å ta den med og levere inn regelmessig. Da unngår du store mengder batterier hjemme.

→ Slik leverer du batteriene 

I Norge har vi et superenkelt system; der du kjøper batterier, leverer du brukte batterier. Det er rett og slett en lovpålagt plikt alle som selger batterier har! Og ja, det er gratis å levere.

Ta med batteriene når du skal på butikken eller gjenvinningsstasjonen. Et lurt tips er å levere dem samtidig som du panter.

Hvorfor har batterier skylden for mange branner?

De fleste av oss er flinke til å sortere batteriene. Hele 80% av oss sier vi gjør det! Det er veldig bra, samtidig er det fortsatt flere millioner batterier som blir kastet på feil sted. Enten det er batteriet fra fjernkontrollen som blir kastet i restavfallet, eller det spillende bursdagskortet som blir kastet i papiret, uten å ta ut batteriet som har feiret med sang.

Selv om batteriet ikke lenger gir liv til lekebilen eller lys i hodelykten, er det alltid litt restenergi igjen. Har du sett Lars Monsen tenne bål med tennstål? Det er akkurat på samme måte. Om polene på batteriet kommer i kontakt med for eksempel noe metallisk, kan det oppstå gnister. Dette kan lede til brann hjemme hos deg, på renovasjonsbilen, eller når posen blir åpnet og sendt avgårde på båndene på mottaksanlegget. 

Se etter leveringsboks neste gang du er på butikken.