Slik sorterer og leverer du batterier

Lei av brukte batterier som hoper seg opp i skuffer og skap? Teip og en beholder er alt du trenger for å sortere og levere batterier - vipps er brannfaren redusert og mulighetene for gjenvinning store.
Teip og en beholder er det eneste du trenger for å sortere og levere batterier - og vipps er brannfaren redusert og gjenvinningsmulighetene store.

Når du har et godt system hjemme for oppbevaring av brukte batteri, er det lett å gjøre rett. Da unngår du at batterier havner i restavfallet eller i andre dunker. 

Hver eneste dag opplever avfalls- og gjenvinningsbransjen tilløp til brann, og rundt 85% av branner på gjenvinningsanlegg med kjent årsak skyldes feilsorterte batteri (Kilde: Norsk Industri). Heldigvis går det oftest bra, men dessverre har det vært branner med alvorlige konsekvenser.

Det er lett å gjøre rett – og gratis!

Slik oppbevarer du batterier hjemme

Ha et fast sted hvor du  samler brukte batterier. Det kan være et tomt syltetøyglass eller en liten boks. Ha en rull med teip i glasset eller boksen, da blir det lett å teipe polene fortløpende.

Er boksen liten blir det lettere å ta den med og levere inn regelmessig. Da unngår du også store mengder batterier hjemme.

→ Slik leverer du batteriene 

I Norge har vi et superenkelt system; der du kjøper batterier, leverer du brukte batterier. Det er rett og slett en lovpålagt plikt alle som selger batterier har! Og ja, det er gratis å levere.

Ta med batteriene når du skal på butikken eller gjenvinningsstasjonen. Et lurt tips er å levere dem samtidig som du panter.

Hva er greia med teipen?
Selv om batteriet virker tomt for energi, er det alltid litt futt igjen.

Hvorfor har batterier skylden for mange branner?

De fleste av oss er flinke til å sortere batteriene. Hele 80% av oss sier vi gjør det! Det er veldig bra, samtidig er det fortsatt flere millioner batterier som blir kastet på feil sted. Enten det er batteriet fra fjernkontrollen som blir kastet i restavfallet, eller det spillende bursdagskortet som blir kastet i papiret, uten å ta ut batteriet som har feiret med sang.

Selv om batteriet ikke lenger gir liv til lekebilen eller lys i hodelykten, er det alltid litt restenergi igjen. Har du sett Lars Monsen tenne bål med tennstål? Det er akkurat på samme måte. Om polene på batteriet kommer i kontakt med for eksempel noe metallisk, kan det oppstå gnister. Dette kan lede til brann hjemme hos deg, på renovasjonsbilen, eller når posen blir åpnet og sendt avgårde på båndene på mottaksanlegget.

Se etter leveringsboks neste gang du er på butikken.

Gamle batterier blir til nye batterier

Batteriene blir hentet og fraktet med tog eller trailer til et sorteringsanlegg. Her kommer også innebygde batteri fra elektronikk, som fra radioer og lekebiler