
Vi kaller det #5forhvalen
Vinteren 2017 ble en død hval funnet utenfor kysten av Sotra. Hvalen hadde 30 plastposer, og plastemballasje fra is og matprodukter i magen. Den ble dermed et symbol på måten vi forbruker og forsøpler på.
Marin forsøpling er et av verdens raskest voksende miljøproblem. Hver dag havner to tonn søppel på bakken, bare i Oslo. 80 prosent av søppelet i havet kommer fra land. Havner søppel på bakken, så vil det etterhvert havne i havet – hvis ikke noen plukker det opp da.
– Det er særlig produkter vi bruker når vi er på farta som havner på avveie: Takeaway-kopper, sigarettstumper og sjokoladepapir føres med vær, vind, avløp og elver til havet, sier prosjektleder for #5forhvalen, Marianne Heggenhougen.
Samtidig er det nettopp når vi er på farten at vi kan bidra til å løse problemet. Å plukke søppel er det enkleste du kan gjøre for å hindre forsøpling av havet. Og ikke bare er det enkelt – det føles fantastisk å bidra!

Slik rydder du verdens hav på farta:
- Plukk 5 søppelting, hvor som helst når som helst! (ispapir, takeaway-kopp etc).
- Ta et bilde av det, f.eks. av at du plukker søppel, av søpla du har plukket, eller naturen som du er med på å redde.
- Del bildet på Instagram og andre sosiale kanaler med hashtaggen #5forhvalen.
- Utfordre en venn (eller fem) til å gjøre det samme.
For hvalen- og andre fugler, fisker og dyr som dør av forsøplingen vår. Tusenvis av fugler, fisk og andre dyr dør av forsøpling hvert år. Noen sulter ihjel fordi de får plast i magen, andre får en langsom og pinefull død fordi de setter seg fast i plasten. (WWF)

*35 tonn – hvor kommer dette tallet fra?
Vi har tatt utgangspunkt i fem typiske ting vi finner på gata:
- En take-away kaffekopp
- En snusboks
- Et ispapir
- Et sjokoladepapir
- Et sugerør
Disse veier til sammen 35 g. Og 1 av 5 nordmenn, det er 1 million mennesker det.
Hvis 1 million mennesker plukker 35 gram søppel hver dag, blir det til sammen 35 tonn.
