Kildesorteringen er i boks!

Gode vaner starter med et godt system. Har alle typer avfall sin faste plass, går kildesorteringen (nesten) av seg selv. Vi viser deg hvordan du lager et supert kildesorteringssystem, så du slipper å tråkke i salaten. Eller i matavfallet.

Kildesorteringen er i boks!

FASTE PLASSER: Mange bokser og møbler kan brukes til kildesortering. Vær kreativ og velg noe som passer deg og rutinene dine. Har du ikke skapplass kan du plassere avfallet i pene bokser og kurver rett på gulvet. Foto: IKEA.

Integrerte løsninger

Skal du sette inn nytt kjøkken, eller justere det du allerede har?

Da er det lurt å tenke på hvordan du ønsker at kildesorteringssystemet skal være.

Et godt system trenger ikke ta mye mer plass enn en vanlig søppeldunk, og mange kjøkken leveres med gode kildesorteringsløsninger.

SKREDDERSYDD: Mange kjøkkenleverandører selger kildesorteringsløsninger som passer perfekt til kjøkkeninnredningene de selger. Denne innredningen er fra Strai Kjøkken. Foto: Strai.

DUNK-DUNK: Det finnes mange løsninger med beholdere for matavfall, plastemballasje og restavfall. De får plass i standard kjøkkenskap på 60 x 60 centimeter, i tillegg til en ekstra dunk, f.eks. til glass- og metallemballasje. Denne løsningen finner du blant annet hos Clas Ohlson og Jernia. Foto: Clas Ohlson.

Tenk utenfor boksen

Du trenger ikke å bare tenke avfallsdunker. Alternative løsninger kan fungere like godt.

Panteflasker kan lagres i en hylle i et skoskap, og har du lite plass i skap og skuffer, kan du plassere avfallet i pene bokser og kurver rett på gulvet.

Det viktigste er at du lager et system, hvor alt får sin faste plass.

Sånn får du system i søpla

Start med å finne fem beholdere du kan kildesortere i. Du kan bruke bokser, men det er også lov å tenke utenfor den, med bærenett og kurver.

Du trenger:

  • En beholder til papir.
  • En beholder til glass- og metallemballasje.
  • En beholder til plastemballasje.
  • En beholder til matavfall, hvis kommunen din har utsortering av det.
  • En beholder til restavfall.

Finn fram bærenett, kurver – eller internett. Vi har laget en Pinterest-tavle som forhåpentligvis inspirerer deg til litt kildesorterings-DIY. Har du ikke beholdere du kan bruke, eller ta utgangspunkt i, selger blant annet Clas Ohlson, IKEA og Jernia mange ulike løsninger for avfallshåndtering. Noen passer til spesielle kjøkkeninnredninger, og andre er universelle.


Det viktigste er at du lager et system og at alt får sin plass. Da blir du raskt en racer på kildesortering.

Plasser beholderne der avfallet oppstår, så de er lett tilgjengelige. Det kan være i skapene under kjøkkenbenken, eller i en stor kjøkkenskuff. Har du liten plass velger du mindre bokser, som du for eksempel finner hos Kildeboksen. Da får du plass til fire bokser i bredden i et 60 centimeter bredt skap. Clas Ohlson og Jernia har også kildesorteringssett for deg med store ambisjoner, men lite skap- eller skuffeplass.

Vil du ta kildesorteringen et skritt lenger, kan du kompostere matavfallet ditt i en bokashibøtte. I den blir matavfall, bortsett fra flytende mat, til næringsrik og miljøvennlig jord på bare noen uker.

En beholder til elektrisk og elektronisk avfall

Elektrisk og elektronisk avfall inneholder miljøgifter. Avfall som inneholder miljøfarlige stoffer kan gjøre alvorlig skade på dyr, mennesker og miljø om de ikke tas hånd om på en skikkelig måte.

Ha et fast sted der du samler opp og oppbevarer alt du har av elektrisk eller elektronisk avfall, for eksempel i en kurv med hanker. Du kan levere det i en butikk som selger tilsvarende produkter, eller ta det med til en gjenvinningsstasjon. Av alt elektrisk avfall som samles inn blir 85% prosent av materialene gjenvunnet til nye råvarer, og de farlige stoffene blir håndtert på en forsvarlig måte.

En beholder til batterier, lyspærer og panteflasker

Batterier og lyspærer kan leveres på matbutikken. Det kan være smart å oppbevare dette avfallet i et handlenett som henger i gangen, så det er lett å huske det når du uansett skal på matbutikken. Det samme gjelder panteflasker. Bruker du et handlenett så har du også noe å bære matvarene i når du skal hjem igjen.

TØM, IKKE RØM: Har du ikke plass til alle avfallsbeholderne i kjøkkenskapet, kan du sette en eller flere ved enden av kjøkkenbenken. Det er best å ha beholderne der avfallet oppstår, så det er lettere å kaste ting der de skal. Har du en stor dunk på kjøkkenet blir det lett å kaste alt fra små kvitteringer til større esker der. Foto: IKEA.