RYDDEEKSPERTEN: Få system på det du eier

Drømmer du om et ryddig  hjem der alt har sin plass? TV-fjes Synnøve Skarbø elsker gode systemer og har laget et som både rydder opp hjemme og slanker restavfallet for unødvendig bruk og kast. Sjekk ut hennes geniale tips !

Del denne saken

1. Nevn noe enkelt du kan gjøre for å slanke restavfallet?

– Rydd opp hjemme! Et ryddig hjem gir deg bedre oversikt. Når du har system på det du eier, vet du hvor du finner ting og ender ikke opp med å kjøpe noe du allerede har. Mitt ryddesystem går dessuten ut på at du bare skal beholde det du virkelig trenger eller elsker. Når du har tatt en skikkelig opprensking én gang for alle får du mye mindre lyst til å fylle opp huset med nye ting. Og mindre ting = mindre emballasje og færre ting som går i stykker.

Andre tips:

 • Kjøp et enkelt, praktisk resirkuleringssystem på kjøkkenet. For eksempel dette:
 • Når kassene er lett tilgjengelig – og ikke en liten pose i et skap – er det både lettere og morsommere å kildesortere.
 • Ha en liten søppelkasse for plastemballasje på badet. Skyll sjampoflaskene i dusjen før de går til resirkulering.
 • Innfør ukeshandling eller matkasse.
 •  Legg igjen skoesker, kvitteringer du ikke trenger og emballasje i butikken når du handler. Minst mulig inn i huset = minst mulig ut.
 • Gi bort eller selg ting andre kan ha bruk for på Finn, UseMy, Letgo eller lignende apper.
 • Utnytt loppemarked-sesongen og gi bort mest mulig. Ha en kasse i boden der du sparer til loppis gjennom året.

Når du har system på det du eier, vet du hvor du finner ting og ender ikke opp med å kjøpe noe du allerede har.

2. Hva er viktig for å oppnå varige resultater?

– Når du først har rydda deg gjennom huset, blir du veldig lite frista til å kjøpe og ta inn nye ting i huset. Det blir som å spise en toliter med is rett etter trening; du vil ikke ødelegge resultatet når du har gjort en skikkelig innsats.

Andre tips:

 •  Ikke handle mer mat enn du trenger.
 • Lever klær du ikke trenger til Fretex. Husk at du også kan levere inn ødelagte klær – klær kan resirkuleres.
 •  Orden i kjøleskapet gir oversikt over hva du har og hva du trenger. Da er det lettere å ikke glemme av boksen med rømme innerst i kjøleskapet.
 •  Bruk en gjennomsiktig boks til restemat i kjøleskapet. Da er det lettere å huske på den.
 •  Skriv tydelig handleliste før du drar i butikken. Eventuelt ta bilde av innholdet i kjøleskapet, slik at du ikke ender opp med å kjøpe ting du allerede har.

Når du først har rydda deg gjennom huset, blir du veldig lite frista til å kjøpe og ta inn nye ting i huset. Det blir som å spise en toliter med is rett etter trening; du vil ikke ødelegge resultatet når du har gjort en skikkelig innsats.

3. Hva kan du gjøre for å holde motivasjonen til å slanke restavfallet oppe?

– Jeg har latt det gå sport i å skaffe meg så få nye ting som mulig, og prøver så langt det lar seg gjøre å klare meg med det jeg allerede har. Jeg blir også motivert til å slanke restavfallet ved å tenke på datteren min. Jeg vil gjøre det jeg kan for å bidra til at hun får en bedre framtid.

Ønsker du flere tips om hvordan du kan få orden på det du eier, elsker og trenger,  så kan du sjekke ut boka Synnøves System som Synnøve Skarbø har forfattet.