JOURNALISTEN: Lag rutiner, ikke unntaksregler

Egon Holstad har sterke meninger, syns det er en selvfølge å sortere søpla og bruker ikke silkehansker for å få frem poengene.

Del denne saken

1. Noe enkelt man kan gjøre for å slanke restavfallet?

– Det viktige her er at jeg ikke er en ekspert. Ikke på noe. Muligens på et par rockartister jeg er ekstra glad i, og litt på fotball, men ekspert er jeg ikke. Dette gjelder i særdeleshet også når det kommer til håndtering av matavfall. Jeg tror ikke jeg er så jævla mye bedre enn andre heller, men jeg sorterer søpla mi, og det gjør jeg fordi vi har et system som er tilrettelagt for det, ikke for at jeg er et fantastisk menneske. Jeg flyr på ferie til Italia, Spania, Tyskland, Skottland og USA, og reiser med fly til mange norske byer, og da man skal håndtere matavfall korrekt i sånn cirka seksti tusen år fremover for å kompensere for dette. Men jeg blir oppriktig lei meg av å kaste mat, så der prøver vi som bor i lag å være mer bevisste når vi handler. Og det skulle da faen bare mangle.

Jeg blir oppriktig lei meg av å kaste mat.

2. Hva er viktig for å oppnå varige resultater?

– At man ikke lager seg masse unntaksregler, men lager seg rutiner. Det er likevel jævla mye selvnytende opplegg fra folk her, som nærmest stiller seg over matsøpla og runker av egen tilfredshet til tonene av Michael Jacksons «Heal the World», fordi de har kastet bananskallet i rett pose, før de setter seg i den dieseldrevne SUV-en sin og kjører to timer til hytta si. Jeg har forresten SUV og hytte, men jeg runker aldri i søpla. La dét være klinkende klart.

Ikke lag masse unntaksregler, men lag rutiner.

3. Hva kan du gjøre for å holde motivasjonen til å slanke restavfallet oppe?

– Tenke konstant på hvor heldige vi er her vi bor, og hvor helt enormt vulgært det er hvor rike vi er i denne delen av verden, og at da får vi i det minste se til helvete å rydde av bordene etter våre fråtsende etegilder. Også tror jeg det er lurt å handle færrest mulig ganger i uka.

Også tror jeg det er lurt å handle færrest mulig ganger i uka.