BLOGGEREN: Ikke rask med deg ting du ikke trenger

Hvordan kombinere et hektisk småbarnsliv med å slanke restavfallet? Sjekk ut Casa Kaos-bloggeren sine geniale tips.

Del denne saken

1. Noe enkelt man kan gjøre for å slanke restavfallet?

– Som mamma til to små barn, blir det fort veldig mye som må kjøpes inn til diverse anledninger, avslutninger, oppvisninger, feiringer, bursdager, karneval og liknende. Vi er opptatt av gjenbruk og å bruke det vi har i stedet for å kjøpe nytt. Vi kjøper ofte brukte gaver til barna til bursdag og jul. Det syns barna er helt supert. Hvis de kan velge mellom fem brukte spill eller ett nytt spill til PlayStation, velger de så klart fem. Min erfaring er at barn ikke har noe imot brukte gaver. Det er vi voksne som syns det er kjipt.
Vi tar vare på påskeegg, fastelavensfjær, 17. mai-sløyfer og bruker de år etter år. Vi kjøper ikke sånne plast-halloween-spann i butikken, men kler heller et lekespann i sølvfolie. Til karnevalet bruker vi det vi har av gamle klær og kostymer. Jeg er litt nerdete sånn, og det går nesten litt sport i ikke å kjøpe nytt.

Min erfaring er at barn ikke har noe imot brukte gaver. Det er vi voksne som syns det er kjipt.

2. Hva er viktig for å oppnå varige resultater?

– Vær bevisst og ikke kjøp noe hvis du ikke absolutt trenger det. Det er så lett bare å raske med seg noe man syns er fint, men som man egentlig ikke trenger, fra butikken. Tenk brukt og gjenbruk, både når det gjelder klær, møbler, leker, utstyr, gaver, elektronikk osv.
Lever egne klær til Fretex og gi bort eller selg framfor å kaste.

Vær bevisst og ikke kjøp noe hvis du ikke absolutt trenger det. Det er så lett bare å raske med seg noe man syns er fint, men som man egentlig ikke trenger fra butikken.

3. Hva kan du gjøre for å holde motivasjonen til å slanke restavfallet oppe?

– Min anbefaling er å involvere og alliere seg med barna. Barn tar miljøet på største alvor og er som regel mye flinkere og mye mer bevisst enn vi voksne. Det skjønner jeg veldig godt, det er jo deres fremtid vi snakker om her. Barna mine følger med på meg og gir tydelig beskjed hvis jeg glemmer meg bort eller gjør noe feil. Hvis jeg skulle komme til å kaste en plastbit i restsøpla, får jeg regelrett kjeft.

Min anbefaling er å involvere og alliere seg med barna. Barn tar miljøet på største alvor og er som regel mye flinkere og mye mer bevisst enn vi voksne.