Bli rik på kildesortering

Å gjenvinne papir og kartong er bra for miljøet, men visste du at det også kan gjøre deg rik?

VINNERLODD: Hver kartong er et potensielt vinnerlodd, og har du laget en klubbe som dette har du sjansen til å vinne de største premiene. FOTO: Grønt punkt Norge.

Del denne saken

Alle som kildesorterer drikkekartongene kan bli med på lotteriet. Årlig deles det ut premier for til sammen 1,6 millioner kroner, fordelt på 120 premier á kr. 10.000 og 4 premier á kr. 100.000.

Slik deltar du

Det er svært enkelt å delta. Skriver du navn og nummer på drikkekartongene du leverer til gjenvinning, så er du med på returkartonglotteriet. Nytt av i år, er at hver kartong er et lodd. Lager du en kartongkubbe der seks kartonger er stappet oppi den syvende, har du mulighet til å vinne de største pengepremiene. For skolemelk-kartonger gjelder fire kartonger oppi den femte.

Kubber og enkeltkartonger trekkes på mange forskjellige steder, spredd over hele landet. Avhengig av innbyggertall, trekkes mellom en og syv kubber/enkeltkartonger, til sammen nær 200 stk hvert kvartal. 

Skyll, brett og stapp om du vil

Drikkekartonger skal skylles, få renne av seg og brettes flate, før de leveres til gjenvinning.  Ta gjerne et sveip med en oppvaskbørste og kaldt vann dersom kartongen har inneholdt drikkeyoghurt.

Slik gjenvinnes kartongene

Alle som kildesorterer drikkekartong, kan ikke vinne Returkartonglotteriet, men uansett er miljøet en vinner. For kartongene gjenvinnes og blir til nytt papir. Drikke- og emballasjekartong samles stort sett  inn sammen med papp og annet papir i den kommunale innsamlingsordningen. På sorteringsanlegg går emballasjekartongen enten sammen med papp- eller papirstrømmen videre til materialgjenvinning. Utsortert drikkekartong blir til ny kartong i Sverige. Gjenvinningsprosessen innebærer at papiret blir revet opp i små biter og blandet med vann slik at det blir en grøtaktig masse. Massen tørkes, presses og rulles på store ruller som sendes ut på markedet som ny råvare, som f.eks avispapir eller nye kartonger.

Norske fabrikker som bruker papir og papp i sin produksjon er bl.a. Norske Skog på Skogn hvor det produseres avispapir og Peterson på Ranheim i Trondheim som produserer bølgepapp. En del selges også til utenlandske papp- og papirfabrikker.

Gjenvinning av papir og kartong

Hvorfor:  Fordi vi sparer 14 trær, for hvert tonn gjenvunnet papir! Når vi gjenvinner kartong bruker vi om lag ¼ av energien i forhold til produksjon fra nytt trevirke.

Hvordan: Drikkekartonger skal skylles, få renne av seg og brettes før det leveres til gjenvinning. Plastkorker kan være på. De blir tatt hånd om i gjenvinningsprosessen. Ta gjerne et sveip med oppvaskbørste og kaldt vann dersom kartongen har inneholdt drikkeyoghurt.

Vanskelighetsgrad: lett

Hvem: Grønt Punkt er ansvarlig for returordningen av drikke- og emballasjekartong i Norge.

MANGE VINNERE: Årlig deles det ut premier for til sammen 1,6 millioner kroner. Dette er fordelt på 120 premier á kr. 10.000 og 4 premier á kr. 100.000. FOTO: Grønt Punkt Norge