BÆREKRAFTSJEFEN I H&M: DU er kjempeviktig!

Visste du at flekkete klær og hullete sokker kan resirkuleres ? Få en bærekraftig stil med moteekspertens tips.

Del denne saken

1. Noe enkelt man kan gjøre for å slanke restavfallet?

– I min verden er klær gull. IKKE kast den brukte, hullete sokken engang! Dra til nærmeste H&M butikk og lever dine gamle klær og tekstiler til oss – da får vi brukt fibrene igjen til å lage nye klær. Tenk også på at du kan style samme plagg på utrolig mange forskjellige måter. Jeg har laget en sport av å bruke samme klær og accessoirer på flest mulig forskjellig måter – en liten detalj som andre øredobber, håret opp eller ned, skjerf på eller av gjør store forskjeller. På den måten føler jeg at jeg er litt ny hver dag, uten at jeg faktisk har tatt på meg noe nytt.

 I min verden er klær gull. IKKE kast den brukte, hullete sokken engang!

2. Hva er viktig for å oppnå varige resultater?

– Akkurat som i bærekraftarbeidet mitt er gode prosesser og strategier utrolig viktig. For å oppnå langsiktige resultater må vi jobbe kontinuerlig og løpende; gjør det til en viktig prosess å rydde i skapene to ganger i året, gi videre klær til oss eller andre aktører, ha et mål om å reparere mest mulig. What gets measured gets done – også i hverdagen! Husk at både liten og stor innsats teller: DU er kjempeviktig! Per i dag regner vi med at ca. 50 millioner tonn tekstiler hvert år blir til søppel. Så tenk på den forskjellen du utgjør når du leverer klærne til bruktbutikker eller resirkulering. Alle må med for å endre måten vi behandler brukte klær på. Dine handlinger er inspirasjon for andre rundt deg!

Dine handlinger er inspirasjon for andre rundt deg!

3. Hva kan du gjøre for å holde motivasjonen til å slanke restavfallet oppe?

– Viktigst av alt: Finn en måte å gjøre ting på som er MORSOM! Jeg pleier å samle nevøene mine så de også er med, og tar ansvar for å levere klær videre. Vi ender alltid opp med å le veldig mye og de liker å bidra! Motivasjonen kan også holdes oppe hvis man virkelig setter seg inn i et tema. Å lese seg til basiskunnskap om forskjellige materialer er fint (eller skriv til meg så forteller jeg gjerne!) Når man får mer kunnskap om noe er det også morsommere: da kan du utfordre deg selv til å finne fine klær som inneholder mer bærekraftige materialer. Hos oss i H&M finner du for eksempel våre grønne merkelapper som viser at klærne er laget av mer bærekraftige materialer, som for eksempel resirkulerte fibre eller økologisk bomull. Tencel er et materiale som er ordentlig bærekraftig. Det pleier jeg selv å se etter uansett hvor jeg kjøper klærne mine.

Utfordre deg selv til å finne fine klær som inneholder mer bærekraftige materialer.