AVFALLSSJEFEN: Finn ut hvor miljøvennlige produktet er før du kjøper det

Nancy Strand er sjef i Avfall Norge – hele avfallsbransjen bransjeorganisasjon. Hun mener folk bør stille flere spørsmål når de handler nye ting.

Del denne saken

1. Noe enkelt man kan gjøre for å slanke restavfallet?

– Det aller enkleste er å kildesortere mest mulig. Jeg er nok blant de som er mer enn gjennomsnittlig interessert i kildesortering. Jeg syns rett og slett det er morsomt, enten det er ulike typer emballasje, elektronikk matavfall, klær eller andre ting som kan gå til gjenbruk.

2. Hva er viktig for å oppnå varige resultater?

– Jeg synes det viktigste er å tilrettelegge i kjøkkenbenken og ha gode vaner for å få alt det man har kildesortert videre på rett plass. Men det aller viktigste er vel å tenke når man handler. Planlegge matinnkjøp ift hvor mange som er hjemme, kjøpe kvalitet som varer. Og still spørsmål i butikken om produkter kan repareres, om det er serviceavtaler og hva man gjør med produktet etter bruk.

Still spørsmål i butikken om produkter kan repareres, om det er serviceavtaler og hva man gjør med produktet etter bruk.

3. Hva kan du gjøre for å holde motivasjonen til å slanke restavfallet oppe?

– Minst mulig restavfall er bra både for lommeboka og miljøet. Økonomisk kan man jo spare på å kjøpe mindre mat som blir kastet, eller handle færre ting som går fort i stykker. Og man kan ha skikkelig god samvittighet fordi man gjør en viktig jobb for samfunnet og for miljøet. Det må man passe på å minne seg selv om!

Minst mulig restavfall er bra både for lommeboka og miljøet.