Enkle grep du kan ta for å unngå forsøpling av naturen

Enkle grep du kan ta for å unngå forsøpling av naturen

Det er mange floker som skal løses for å stoppe forsøplingen av verdens hav, men det er ingen grunn til å tvinne tomler for det! Det er faktisk mye du og jeg kan gjøre. Her har vi samlet våre beste tips til hvordan vi kan gjøre små grep i hverdagen for å hindre forsøpling av naturen. Om alle gjør litt, vil det bety uendelig mye for naturen og planeten vår.

BLI MED OG RYDDE

#5forhvalen: plukk opp fem søppelting fra bakken hver dag

Hvis en av fem nordmenn hadde plukket med seg fem søppelting fra gata hverdag, ville vi unngått at hele 35 tonn søppel havner i naturen – hver dag! Ta en kikk på bakken mens du venter på bussen, eller når du går tur med bikkja. Fem ting går det raskt å plukke, og ikke minst vil du bli oppmerksom på hvor mye forsøpling det faktisk er! Ta bilde av det du plukker og del på Instagram med taggen #5forhvalen – så inspirerer du enda flere til å gjøre en innsats.

Rydd en strand

Årets strandryddedag arrangeres 5. mai – meld deg på en aksjon eller opprett din egen på Hold Norge Rents ryddeportal. Her finner du også oversikt over hvor du kan levere søppelet du plukker gratis. Rydding av strender, vassdrag og innsjøer kan du gjøre hele året – ha alltid en pose til å samle søppel i når du skal på stranden.

Ha med søppelpose på tur

Om du er på tur på fjellet, i marka eller på stranden – ha alltid med en pose, eller bruk en lomme i sekken, der du samler søppel du finner på veien. Vi sier som Den Norske Turistforening –  Vær rustet mot uventet søppel (Miljøvettregel nr 6)

Ta en miljøvennlig løpetur – plogging

Plogging er ganske enkelt – du plukker med deg søppel du finner på veien mens du er ute og jogger. Plogging gir en miljøvennlig dimensjon til treningen, og når du likevel stopper og plukker søppel kan du kjøre på med et par knebøy – og så får du litt ekstra vekt på turen videre. Ta bilde av din ploggetur, legg ut på instagram og tagg med #plogging. Da kan du inspirere enda flere joggere til å plukke søppel!

UNNGÅ FORSØPLING OG MIKROPLAST

Ta med deg søppelet om søppelspannet er fullt

Hele 80 prosent av søppelet som befinner seg i havet har blitt brakt dit med vind og vann fra land. Setter du en engangskopp eller en pose med søppel ved et fullt søppelspann er sjansen stor for at denne blir tatt med vinden eller regnet. Engangskopper har en tynn plastfilm på innsiden. Til og med tyggis inneholder plast – mye plast. Legg derfor ikke søppel oppå eller ved siden av overfylte søppelbøtter, men ta det med deg videre til neste søppelbøtte eller kast det hjemme.

Ikke kast sneiper og snus på bakken

Det mange ikke er klare over er at sigarettfilter består nesten utelukkende består av plast. Disse små tingene finner lett veien ned i avløpssystemet ved en liten regnskur og havner til slutt i havet. I tillegg kan fugler misforstå og tro at sneiper er mat.

Veien gjennom avløpssystemet er også kort for snusposer som havner på bakken. Mesteparten av materialet i snusposen er av cellulose, men bindemiddelet er petroleumsbasert og i praksis plast. I tillegg til forsøpling, kan nikotinen skape store problemer for økosystemene. Det er skadelig for dyr og mindre organismer om dette havner i naturen. Mye snus i avløpet gjør også at det må drives med mer vannrensing fordi nikotininnholdet i vannet øker.

Sorter søpla

Den tryggeste måten å behandle søppel på er å kildesortere. Norge har et av verdens beste avfallssystem, og kildesorterer du søpla kan du være sikker på at den ikke havner i naturen og gjenvinnes. Har du kjøpt noe, som en en take-away kaffe, er det faktisk ditt ansvar for at koppen kastes på en trygg måte og ikke havner bakken og i naturen. Basta bom.

Bruk dovett – i do skal det bare tre ting, dopapir er det ene

I do skal det kun tre ting, tiss, bæsj og dopapir. Det er enorme mengder som havner i do og i avløpssystemet som ikke skulle vært der. Kontaktlinser, q-tips, tamponger, kondomer, snus, sigarettsneiper og bind inneholder plast som kan havne i sjøen om det havner i toalettet og i avløpet. Bruk dovett så sørger du for at plast ikke tar turen fra ditt toalett til livet i havet. Vil du lære dovett på en morsom måte, så anbefaler vi spillet Don´t do it.

Bruk vaskepose til syntetiske klær

Nylon, polyester og akryl er eksempler på syntetiske fibre som brukes til å lage klær. Disse fibrene fremstilles med råolje eller resirkulerte syntetiske fiber (som er bedre for miljøet helhetlig sett). Når du vasker syntetiske klær vil bittesmå fibre prelle av og sendes med avløpsvannet ut i havet som mikroplast.

Om du vasker syntetiske klær i filterposen Guppyfriend blir disse fibrene samlet opp. Etter vask renser du posen for fibre og kaster disse i restavfallet. Guppyfriend får du kjøpt blant annet kjøpt hos Kid interiør, Norrøna og Northern playground.

Det er i tillegg lurt å rense filteret i vaskemaskinen med jevne mellomrom og kast loet i restavfallet. Hvis du vasker mye tøy laget av syntetiske fiber kan et ekstra lofilter på avløpet være en god idé.

Velg kosmetikk uten mikroplast

Det finnes blant annet mange skrubbekremer, såper og tannkrem som kan inneholde mikroplast. Bruk svanemerkede produkter til hudpleie og tannpuss, så unngår du det (mikroplast ble forbudt i svanemerkede produkter i 2014).

Finner du navn som polyetylen, polypropylen, polyetylentereftalat, polymetylmetakrylat og nylon på lista over ingredienser, så inneholder produktet mikroplast.

Bytt ut bilen med beina, sykkelen eller bussen en gang i uken

Den største kilden til mikroplast i havet kommer fra dekkslitasje. Å slutte helt å kjøre bil er vanskelig for de aller fleste, men alle kan klare å kjøre litt mindre. Tar du beina fatt, hiver deg på sykkelen, tar bussen, eller samkjører med andre en ekstra gang i uken vil du bidra positivt for å unngå mikroplast.

Har du flere tips til hvordan vi kan forhindre forsøpling?

Dette er på ingen måte en fullstendig oversikt over alt du kan gjøre for å unngå at naturen vår blir forsøplet. Send oss gjerne dine tips til hvordan vi kan gjøre enkle grep i hverdagen for å skape mindre søppel i naturen. Send oss gjerne ditt tips til [email protected]