sortere.no / Hvorfor / Derfor skal du ikke kaste klær i restavfallet

Derfor skal du ikke kaste klær i restavfallet

Hver dag kaster folk tekstiler og klær i restavfallet. Visste du at uansett hvor dårlig forfatning dine tekstiler og klær er i, så skal de ikke i restavfallet?

Derfor skal du ikke kaste klær i restavfallet

NYTT LIV: Klærne dine kan ha mange gode år etter at du har gått lei av de. Leverer du klær og tekstiler til gjenbruk og resirkulering, så hjelper du andre mennesker samtidig som du sparer miljøet for belastningen av å lage nye. FOTO: Spanish Inq

Litt fakta

Hva er vitsen? Når du leverer inn dine gamle klær og tekstiler så sparer du ikke bare miljøet for belastningen av å produsere nye. Du bidrar også til sosiale tiltak som hjelper andre mennesker.

Hvor mye gjenvinnes? Hele 98 % av det som leveres inn blir gjenbrukt eller resirkulert til nye ting. Er det ikke fantastisk?

Hvordan sortere? Det er bare å legge det du vil donere i en pose, og legge det i en boks for tøyinnsamling. Det som leveres inn skal være vasket og tørt, siden det ikke vaskes før det selges videre i butikk. Sko trenger ikke å være vasket.

Hva bør jeg huske på? Fretex og andre klesinnsamlere også tar imot ødelagte klær til gjenbruk og resirkulering.

REDESIGN: Designere hos Fretex har sydd om en ødelaget skinnjakke til 7 ulike produkter som skal selges i Fretex-butikker. FOTO: Morten Bendiksen og Spanish Inq

Visste du at?

 • Du kan levere inn klær til Fretex på posten?
 • Du kan levere en pose med klær til Fretex i en Lindex-butikk, og få 25 % avslag på et valgfritt plagg
 • Gjenbruk av tekstiler sparer miljøet for belastning av å produsere nye

Dette tar Fretex i mot

I Fretexboksene og i Fretexposen på Posten kan du donere klær, sko, belter, gardiner, sengetøy og alt annet av tekstiler og tilbehør. Servise, pyntegjenstander, bøker, interiørartikler, sportsutstyr og småmøbler kan leveres til en av Fretex sine butikker. Du kan også finne ut hvor du kan levere inn klær og tekstiler på sortere.no.

Produksjon av klær og tekstiler utsetter miljøet for store belastninger. Derfor er det viktig å sørge for at det vi ikke lenger trenger, går til gjenbruk eller resirkulering.

Vil ha ødelagte klær

Tingene du ikke tror har noen verdi, kan ha stor nytte for andre, så ikke kast det. Det mange ikke er klar over er at Fretex samler inn absolutt alt av tekstiler og klær. Fretex ønsker til og med enslige sko og ødelagte klær og tekstiler med flekker på som ikke vil vekk. Det som ikke er i god nok stand til å selges, blir nemlig til nye ting.

Av alle klær og tekstiler som Fretex samler inn går 78 % til gjenbruk og 20 % blir resirkulert. Kun 2 % går til energigjenvinning. Det som går til gjenbruk blir solgt i Fretex sine bruktbutikker, eksportert for salg i bruktbutikker i andre land, eller delt ut gjennom Frelsesarmeens sosiale arbeid.

Hullete t-skjorter kan bli til pussefiller

Når det gjelder det som går til resirkulering, så samarbeider Fretex med flere aktører innen resirkulering av tekstiler. De ødelagte tekstilene blir da til nye pussefiller, råstoff til nye klær, isolasjonsmatter og mye mer. Fretex har også egne designere som redesigner ødelagte pledd, duker og skinnprodukter til nye varer. For eksempel kan en ødelagt skinnjakke forvandles til mange nye skinnprodukter.


Ved å gjenbruke tekstiler sparer du miljøet for den belastningen det er å produsere nye.

Slik belaster klærne dine miljøet

 • Tekstilproduksjon krever enorme mengder vann, kjemikalier og klimautslipp.
 • Det går med 1400 liter vann for å produsere én t-skjorte
 • 165 farlige kjemikalier brukes i industriproduksjon
 • Å produsere klærne som en skandinaver bruker på 20 år, avgir like mye klimautslipp som en kjøretur rundt jordkloden.

Slik tenker du gjenbruk i hverdagen

 • Ha en kurv til klær du vil gi bort hjemme
 • Kjøp klær og tekstiler i god kvalitet som varer lenge
 • Finn gode tips til gjenbruk av klær på En gang til bloggen
 • Sy om utdaterte klær og tekstiler til nye ting du faktisk trenger
 • Kjøp klær laget av resirkulerte materialer
 • Arranger byttekvelder med venner der dere bytter klær og utstyr
 • Velg brukte klær, leker og utstyr når du trenger noe nytt.
 • Finn ut hvor du kan kjøpe, gi bort, selge eller bytte brukte klær.