Matavfall

Matavfall er rester av mat eller deler av maten som vi ikke kan spise.

Finn avfallsselskap i kart 

Slik håndteres Matavfall på jobb

  1. Lukt og smak på matvarene før du kaster. Selv om datoen for “best før"-stempelet har passert, betyr det ikke nødvendigvis at maten er dårlig. Mat som er merket med «siste forbruksdag» skal ikke spises.
  2. Sorter matavfall separat fra annet avfall.
  3. Emballert matavfall som oppstår i dagligvarebutikker eller andre virksomheter kan utsorteres på en annen måte enn ved kildesortering dersom avfallet med hensyn til miljø, økonomiske forhold eller best tilgjengelig teknikk ikke kan kildesorteres. 
  4. Avhengig av hvilken avtale bedriften har, hentes avfallet hos bedriften eller leveres til mottak. Emballert matavfall som ikke kildesorteres, må leveres til et anlegg som skiller mat og emballasje, og som materialgjenvinner matavfallet.



Typiske produkter dere sorterer som matavfall:

  • Brød, frukt og grønnsaker
  • Tørkepapir og servietter med matrester
  • Skrell, skrotter, kaffegrut, eggeskall, bein, nøtteskall, rekeskall etc.
  • Rester fra produksjon av kjøtt, fisk, meieriprodukter, øl og mineralvann, frukt og grønt, samt bakervarer


Typiske produkter dere ikke sorterer som matavfall:

  • Emballasje (plast, glass, metall)
  • Emballert mat 
  • Ekskrementer  
  • Bionebrytbare- og komposterbare produkter
  • Bestikk og annet metall
  • Blomster og hageavfall
  • Treverk 
  • Jord, sand og grus
  • Tekstiler